Τι ειναι η δικαιη αλιεια;

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν επιλέξω ψάρια και θαλασσινά

Σχετικά με τη δίκαιη αλιεία

Δίκαιη αλιεία σημαίνει να παίρνεις από τη θάλασσα μόνο όσα χρειάζεσαι και τίποτα παραπάνω. Σημαίνει να την αντιμετωπίζεις ως ένα αγαθό που ανήκει σε όλους και όχι ως αστείρευτη πηγή κέρδους. Χιλιάδες παράκτιοι αλιείς χαμηλής έντασης χρησιμοποιούν εργαλεία που έχουν μικρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και αλιεύουν με ρυθμό που επιτρέπει στη θάλασσα να αναγεννηθεί. Σεβόμενοι τη θάλασσα, βγάζουν το μεροκάματό τους, στηρίζουν τις οικογένειες τους και αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας και της παράδοσης των παράκτιων κοινοτήτων.

Όμως, οι ψαράδες αυτοί αναγκάζονται να αναζητήσουν αλλού δουλειά επειδή η αλιεία βιομηχανικής κλίμακας, που αδειάζει και καταστρέφει τους ωκεανούς, καθορίζει την αγορά. Η κατάσταση αυτή λειτουργεί εις βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των ψαράδων χαμηλής έντασης και των κοινοτήτων τους, της διατροφής μας και τελικά της ποιότητας ζωής των επόμενων γενιών.

Εργαλεια δικαιης αλιειας

Αγκιστρι & πετονια

είναι πιο επιλεκτικό από άλλες μεθόδους όσον αφορά τα είδη και το μέγεθος. Οι πετονιές μένουν στη θάλασσα για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα  τα ανεπιθύμητα είδη να έχουν πολλές πιθανότητες να επιστραφούν ζωντανά στη θάλασσα.

Στασιμα διχτυα

όταν τοποθετηθούν σωστά, στη σωστή περιοχή και με το σωστό μέγεθος ματιού, είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά. Τα μικρά ψάρια κολυμπούν μέσα από το δίχτυ, ενώ τα μεγαλύτερα ψάρια δεν χωράνε. Τα απλάδια βυθού έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις στον βυθό απ' ότι τα συρόμενα δίχτυα, όπως οι τράτες.

Παγιδες & καλαθια

προσελκύουν συγκεκριμένα είδη, σε συγκεκριμένες περιοχές και με συγκεκριμένα είδη δολώματος. Τα μικρά ή ανεπιθύμητα είδη που πιάνονται μπορούν να αφαιρεθούν από τις παγίδες χωρίς να τραυματιστούν.

Παραγαδια βυθου

συγκριτικά με τα πελαγικά παραγάδια και τα παραγάδια ανοιχτής θάλασσας, που στοχεύουν μεγάλα πελαγικά είδη όπως τόνο και ξιφία, τα παραγάδια βυθού έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Εργαλεια καταστροφικης αλιειας

Μηχανοτρατα

πρόκειται για μια ιδιαίτερα καταστροφική και σπάταλη μέθοδο. Στο πέρασμα της μηχανότρατας, τα οικοσυστήματα του βυθού “οργώνονται” και μία μεγάλη ποικιλία οργανισμών συνθλίβεται ή μαζεύεται στα τεράστια δίχτυα. Με αυτή τη μέθοδο, τα πολύ μικρά ή ανεπιθύμητα ψάρια πετιούνται πίσω στη θάλασσα μισοπεθαμένα ή νεκρά. Οι τράτες βυθού πετούν μεταξύ 30-70% (σε βάρος) των αλιευμάτων τους πίσω στη θάλασσα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Γρι-γρι

συχνά τοποθετούν τα δίχτυα τους γύρω από αντικείμενα που επιπλέουν στη θάλασσα ή ειδικά εργαλεία που βοηθάνε στη συγκέντρωση των ψαριών (FAD). Έτσι προσελκύουν διάφορα είδη, όπως τόνους, καρχαρίες, χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά, που έρχονται αναζητώντας τροφή και καταφύγιο. Με αυτή τη μέθοδο αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα ανεπιθύμητης αλίευσης γόνου και άλλων θαλάσσιων ειδών. Στην Ελλάδα απαγορεύεται η αλιεία με γρι-γρι κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο (γρι-γρι ημέρας) και από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο (γρι-γρι νύχτας).

Πελαγικα παραγάδια

και παραγάδια ανοιχτής θάλασσας. Πιάνουν πολλά απειλούμενα είδη, όπως καρχαρίες, χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά. Το ανεπιθύμητο αλίευμα μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, όπως με τη χρήση κυκλικών αγκιστρίων ή την τοποθέτησή τους σε μεγαλύτερο βάθος.

Βιντζότρατα (παλιότερα πεζότρατα)

παράκτιο συρόμενο εργαλείο που αποτελείται από ένα σάκο τράτας που σύρεται με βίντσι από σκάφος το οποίο έχει δεθεί στην ακτή. Η βιντζότρατα ψαρεύει πάνω από τα λιβάδια Ποσειδωνίας, ένα ευαίσθητο και προστατευόμενο ενδιαίτημα. Επίσης έχει πολλές απορρίψεις εμπορικών και μη ειδών, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη. Στοχεύει τη μαρίδα και τη γόπα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται η αλιεία με βιντζότρατα την περίοδο από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο.

Πως μπορω να γνωριζω με ποια μεθοδο αλιευθηκε το ψαρι πριν το αγορασω;

Ήξερες ότι από το Δεκέμβριο του 2014 έχουν αλλάξει οι κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σήμανση των αλιευτικών προϊόντων; Τα προϊόντα πλέον πρέπει να έχουν ετικέτες με πληροφορίες, όπως τη μέθοδο και την περιοχή αλίευσης. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ψάρι, κοίτα αν υπάρχουν οι ετικέτες ή ζήτα από τον πωλητή να εφαρμόσει τους κανονισμούς.

Αυτοί οι κανονισμοί είναι μια αρχή, αλλά δεν είναι αρκετοί. Ακόμη και αν υπάρχει η ετικέτα με τις βασικές πληροφορίες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ψάρι έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο.

Πάτα εδώ για να δεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις ψάρι.

Που μπορω να βρω βιωσιμο ψαρι;

Γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τι είναι δίκαιο,
έχεις τη δύναμη να αλλάξεις την τρέχουσα μη βιώσιμη αγορά και το μέλλον των ωκεανών μας.